Voda – vir življenja

 

Voda, ki jo uporabljamo je od nastanka sveta ista. Skozi čas od začetka njene uporabe do danes se razlikuje le v kvaliteti. S hitrim razvojem industrije in poljedelstva je prišlo do velikega onesnaženja pitne vode. Največja onesnaženja povzročajo industrijske cone in kmetijska področja zaradi uporabe kemičnih sredstev in pesticidov. Kemična sredstva, pesticidi, nitrit, nitrati ki so del umetnih gnojil, fenoli, težke kovine in ostali težki materiali so največji onesnaževalci vode. Poleg tega so tu še kisle padavine kot posledica onesnaženega zraka  ter radioaktivna sevanja, ki spodbudijo onesnaženo vodo.

 

V površinske vode, reke in jezera, priteka velika količina odpadnih voda, ki vsebujejo biološka, kmetijsko-organska in neorganska onesnaženja. Na ta način se onesnaži zemljišče ob površinskih vodah. Vse to pa pušča posledice tudi v okolici.

Z današnjim življenjskim standardom se dnevno povečuje uporaba vode, nezadržno pa narašča tudi njena onesnaženost. Kako dragocena je voda, se zavedamo šele tedaj, ko je zmanjka, ko nas zaradi uporabe onesnažene vode doleti bolezen, in nasploh, ko se kakovost vode poslabša.

 

Voda je nuno potrebna za vse funkcije v organizmu, kot na primer, pravilen krvni obtok, delovanje možganov, metabolizem, regulacijo telesne temperature, pravilno delovanje ledvic in sečnega traku, prebavo, mišice, živčnega sistema, pretok hranljivih snovi, pravilno zgradbo sklepov, izločanje toksina in odpadnih snovi iz organizma.

 

Voda ima prav poseben pomen pri razvoju dojenčkov. Mame zato pazljivo izbirajo hrano, vendar ali so tako pazljive tudi pri čisti vodi? Majhni otroci so veliko bolj občutljivi na bakterije in posledično onesnaženo vodo kot odrasli. Kot primer lahko vzamemo svinec raztopljen v vodi., ki je brez vonja in okusa, vendar njegovo zaužitje pusti tragične posledice, ne redko tudi nastop smrti.  To raztopino posebno hitro absorbira otroško telo. Posledice pri otrocih so vidne na umski omejitvi, trajni razdražljivosti, anemiji, bolečini v želodcu, omejena rast in nenormalno obnašanje. Kako se onesnažena voda odzove v otroškem telesu, kot najobčutljivejšem, nam pove kako pazljivi moramo biti tudi odrasli.

 

V vodi so prisotni tudi neorganski minerali, zaradi katerih je voda trda, prav tako pa škodujejo tudi človeškemu organizmu. Človeški organizem potrebuje organske minerale, ki so rastlinskega ali živalskega izvora. Človek v svoji življenjski dobi zaužije okoli 200kg kamna neorganskih mineralov, kar povzroča razne bolezni in nepravilnosti v človeškem telesu. Zato se je temu potrebno kar najbolj izogniti.

 

”In če bi na tem planetu vse zgorelo, ostala bi voda in v vodi bi bila nova iskra življenja.”

Senka

9 + 9 =

POANTA H2O d.o.o.                               Tel.: +386 40 635 634                                   www.poantah2o.si

Srebrniče 18A                                           E –mail: kozjan.tjasa@gmail.com

8000 Novo mesto