KAJ POSLABŠUJE KAKOVOST VODE?

 

Čeprav voda iz pipe običajno ustreza predpisanim standardom, njenemu okusu, vonju ali dejstvu, da sesajo kožo, ni sprejemljiva. Zato je vredno truda skrbeti za lastno kakovost.

 

Prisotnost klorida:

V večini podjetij za oskrbo z vodo je voda izpostavljena kemični dezinfekciji, ki zagotavlja bakteriološko varnost in čisto vodo iz parazitov.

 

Dezinfekcijo izvedemo ob uporabi klorida (klorov plin, klorov dioksid, natrijev hipoklorit) in se občutijo kot snovi neprijetnega vonja in okusa ki prihaja do pitne vode običajno v obliki teh in drugih klorovih spojin.

 

Voda vsebuje različne količine klora, odvisno glede na kraj.

 

Trdota vode:

Trdnost vode je rezultat visokih koncentracij kalcijevih in magnezijevih soli. Pravila * določajo sprejemljivo trdoto vode, vendar v zelo širokem območju (od 60 do 500 mg CaCO3 / dm3). Vodovodna voda je na splošno pregovor.

 

Zelo trda voda na napravah in v steblu na posodah in grelcu pralnega stroja dopolnjuje odlagališča in prispeva k večji porabi čistilnih sredstev. To je verjetno najpogostejši razlog za slabo pranje oblačil in večjo porabo vode pri pranju perila kot v mehki vodi.

 

Sekundarno onesnaževanje:

Vodotok zagotavlja kakovost vode na mestu omrežja, vendar je voda lahko sekundarna z umazanijo in lahko spremeni njegovo kakovost na poti do uporabnika.

 

Sekundarne kontaminacije zaradi vode pod onesnaževanjem vode z mikrobi in paraziti, ki se upoštevajo pri dozi dezinfekcijskih sestavkov, vendar to povzroči prebitek vode in vonj klora. Obveznost oskrbe z vodo je preprečiti sekundarno onesnaževanje vode, katerega vzroki bi lahko bili naslednji:

 

  • Proizvodnja cevi iz neprimernih materialov, ki negativno reagirajo z vodo
  • Slaba kakovost cevi, ki lahko povzroči prekomerno vsebnost železa, neželeno zamegljeno vodo ali doda vonj vodikovega sulfida
  • Puščanje cevi, ki lahko povzroči nečistoče, po navadi velike mehanske delce, kar poslabša organoleptične lastnosti vode. Ti delci se lahko kopičijo v cevovodu, kar lahko prispeva k razvoju biofilmov, to je plasti depozitov, v katerih rast mikroorganizmov. Razvoj biofilmov lahko sprožijo slabi pogoji plinovoda in proizvodnja neustreznih materialov.

Ti pogoji verjetno lahko sprožijo biološko nestabilnost vode (samo v biološko stabilno vodo, katere namen je zagotoviti oskrbo z vodo, ne sme biti ponovno rast mikroorganizmov med transportom ali skladiščenjem).

 

Inž. dr. sc. Anna Chmiel

Povzeto po: http://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/11390-co-pogarsza-jakosc-wody